Pesten: Doe de PestTest

Klik hier voor het live-formulier
Klik hier voor het live-formulier

Wat weet jij van pesten?

Doe de PestTest en zie dat pesten soms anders is dan je denkt. Is het echt waar dat pesten wordt gedaan uit jaloezie? Hebben pesters zelf een probleem of zijn de pesters zelf  juist het probleem? Pesten jongens anders dan meisjes?

 

Als het om pesten gaat lijkt iedereen te weten hoe dat aangepakt moet worden. Maar dan zijn al die scholen en hun leerkrachten blijkbaar gek geworden. Iedere school is tegen pesten maar niet iedere school heeft de juiste personen om het te stoppen. Er zijn anti pest organisaties die hier gebruik van maken door methodes aan te bieden die de scholen zouden helpen om het pesten aan te pakken. Helaas blijkt ruim 90% van de methodes hier niet geschikt voor. Het zijn voornamelijk opvoedprogramma’s waarvan men denkt dat deze ook geschikt zijn om pesterijen te stoppen en te voorkomen. Men gaat er vanuit dat als alle kinderen lief en aardig doen dat er dan niet gepest wordt. Maar als een kind niet lief en aardig doet dan weten ze niet hoe ze moeten ingrijpen.

 

Weerbaarheid en sociale vaardigheid

Het idee dat een gepest kind niet weerbaar is valt nauwelijks te bestrijden. Het wordt voornamelijk gezegd door mensen die vinden dat je er op los moet slaan. Zij hebben het dan over de kinderen van iemand anders en niet over hun eigen kind. Als het gepeste kind dit zou kunnen dan had hij/zij dat allang gedaan. Het advies om terug te slaan drukt het gepeste kind dan ook nog verder de hoek in.

Als een weerbaarheidstraining pesten kan stoppen en zelfs kan voorkomen, dan wordt je dus gepest omdat je géén weerbaarheidstraining hebt gevolgd!

Er zijn heel veel kinderen die ondanks de weerbaarheidstraining nog steeds gepest worden. Natuurlijk zijn er ook kinderen die niet meer gepest worden maar het is helemaal niet zeker of dat door die training komt of omdat het kind zelf in de fase van zelfbescherming is gekomen. Meer hierover leest u in: Pesten, hoe komt dat nou?

Zeger Wijnands heeft in de presentatie van zijn boek ‘Als je wordt buitengesloten’ het effect van de SOVA-trainingen onder de loep genomen. Oordeelt u zelf:

 

Wat is pesten?

Niet elke onenigheid is een pesterij en een pesterij is nooit een onenigheid. Pesten is gericht op het eigenbelang van de pester of is pesten bedoeld om iemand te kleineren, te beschadigen of om anderen te laten zien hoe geweldig je bent?

 

Ga naar de antwoorden

4 thoughts on “Pesten: Doe de PestTest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Plaatsing alleen na goedkeuring! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.